Emotie eten

Helaas gaat afvallen niet helemaal vanzelf. Iedereen weet dat minder eten en meer bewegen er voor zorgt dat je af gaat vallen. En toch werkt dat niet bij iedereen zo. Het kan zijn dat je door een trauma jezelf saboteert om af te vallen. Tijdens dat trauma heeft je brein een overlevingsstrategie bedacht, alleen is dat nu niet meer handig om te doen. Maar ja, je brein heeft dat geïnstalleerd en blijft het doen. Je brein bedoelt het goed, want ze doet dit om jou te beschermen. Het kan alleen gebeuren dat die bescherming juist een belemmering wordt.

Een voorbeeld. Stel je bent in je jeugd misbruikt en jouw brein reageert daar als volgt op: “Als ik dik ben dan vinden mijn misbruikers mij niet aantrekkelijk en laten ze me met rust. Ik zal dat dan niet meer mee hoeven maken.” Dit is iets wat jouw onderbewuste mind bedenkt, dit heb je dus niet bewust zelf bedacht.
Op deze manier belemmerd dus, onbewust, jouw brein je gedrevenheid om af te vallen. Want telkens is er weer dat stemmetje. Vaak ga je dan emotie-eten. En daarmee stoppen met alleen de wens om er mee te stoppen is haast niet te doen. Dan heb je echt een ijzeren wil en een stevig doorzettingsvermogen nodig. En het duurt ook nog eens super lang voordat je automatisch niet meer gaat emotie-eten.

Nou was dit voorbeeld misschien wel heftig. Emotie-eten kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Het kan zelfs zo zijn dat jij zelf eigenlijk helemaal niet weet waarom je een emotie-eter bent. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet waarom ik een emotie-eter was, maar ik deed het wel. Wat ik wel wist is dat ik me nooit goed genoeg voelde, soms zelfs ongewenst. Met hypnose is dit gevoel omgedraaid naar een gevoel van er wel mogen zijn, er toe doen voor de wereld. En sinds die tijd is het emotie-eten verleden tijd. Apart hè? Ik had zelf die link helemaal nooit gelegd. En zo kan dat bij jou ook zijn.

Wat kun jij al meteen doen om je emotie-eten te lijf te gaan:

  • Bedenk op welk moment jij het snelst gaat snaaien. Bij de meeste is dat wanneer je op de bank voor de tv hangt. Wees je daarvan bewust.
  • Kijk of je die momenten kan verminderen. Bijvoorbeeld dat je nog maar twee of drie avonden in de week op de bank hangt en de andere avonden iets anders gaat doen. Stukje wandelen, spelletje spelen, boek lezen.
  • Stel jezelf grenzen. Zet niet de hele koektrommel bij je neer, maar pak één of twee koekjes. Ga niet met de hele zak chips op de bank zitten, maar doe één of twee handjes in een schaaltje.
  • Wat is jouw grootste verleider. Haal hier dan niet teveel van in huis. Is chocola bijvoorbeeld helemaal jouw ding. Zorg dan dat je maar één reep in huis hebt. Als je namelijk helemaal niets in huis hebt gaat je onbewuste in de tekort modus en ga je het nog meer verlangen.


Wil jij stoppen met emotie-eten zonder dat het uitmaakt of je weet waar het vandaan komt? Dan heb ik 3 opties voor je:

  1. Begin met het luisteren van de MP3 voor meer zelfvertrouwen. Hiermee leg je voor jezelf al een goede basis om je doel te kunnen behalen; 
  2. Plan een ontdekking. In 20 minuten ontdek jij waar jouw emotie-eten vandaan komt en ontvang je drie tips die je meteen kan toepassen;
  3. Het meteen vanaf de wortel aanpakken? Ga dan voor het Moeiteloos Afvallen traject.

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.