Verleidingen

Als je me kent, dan weet je dat ik Katholiek ben. De praktiserende soort. Oftewel zo eentje die op zondag naar de kerk gaat. Afgelopen zondag ging het Evangelie over de verleiding van Jezus door de duivel. Tot drie keer toe probeert de duivel Jezus te verleiden en drie keer toe weerstaat hij die verleiding. 

Wanneer je bezig bent met afvallen is er ook voortdurend die verleiding. Helemaal wanneer je een strak voedings- of sportschema moet volgen. Alle regeltjes over wat je vooral niet mag eten en wat je vooral wel veel moet doen zorgen er voor dat je voortdurend in de verleiding komt.

Bijvoorbeeld je mag geen suiker meer, dan zie je overal snoep en koek en lekkers. Hoe vervelend is dat, want je wordt er continue mee geconfronteerd, maar je mag het niet hebben. Het Baader-Meinhof fenomeen wordt dat ook wel genoemd. Waar je in je hoofd veel mee bezig bent, zie je ineens overal om je heen. Zo werkt dat ook wanneer je in je hoofd bezig bent met de dingen die je juist niet wil of mag. Daarom kun je beter bezig zijn met de dingen die je wel graag mag of wil. Want dan ga je dat zien.

Daarnaast hoe meer je iets niet mag hebben, hoe meer je er naar gaat verlangen. Ons onderbewuste brein werkt wat dat betreft een beetje als een peuter. Wel een hele intelligente peuter. Ken je dat trucje waarbij je snoepjes bij een peuter neer legt en zegt dat ie er niet van mag eten? En dan laat je ‘m alleen. Kijken wat er gebeurd: Dat kind raakt helemaal met zichzelf in conflict. Want hij wil de snoepjes heel graag, en er is toch niemand die kijkt. Maar hij weet ook dat hij er niet van mag snoepen.

Zo kun je, wanneer je gaat diëten ook heel veel last krijgen van interne conflicten. Je wil heel graag die kilo’s kwijt, maar oh oh al die verleidingen. En dan leven we ook nog eens in een tijd waar gemakseten en snoep overal zo’n beetje voor het oprapen ligt. Overal wordt je met lekkers geconfronteerd. In de wachtrij bij de supermarkt, op het station, bij de benzinepomp, in de kantine op je werk, echt overal is snoep te kopen.

Maar hoe weersta je dan al die verleidingen? Je kan je eigenlijk beter een andere vraag stellen: Hoe zorg ik ervoor dat die verleidingen er niet meer zijn?
Je kan er namelijk aan toegeven, maar daarmee stel jij jezelf weer teleur en gaan die kilo’s er zeker niet vanaf. Je kan ook proberen te vechten tegen de verleidingen, maar ook dat houd je geen leven lang vol.

Wat wel helpt? Iemand zoeken die je helpt bij het weerstaan van die verleidingen of nog beter iemand die je leert dat die verleidingen er eigenlijk helemaal niet zijn. Dat lees je in het Evangelie waar ik mee begon ook. De duivel probeert Jezus met van alles te verleiden, een brood voor de honger, macht over alle koninkrijken. Maar voor Jezus zijn dit geen verleidingen. Hij weet dat hij dat alles niet nodig heeft om gelukkig te zijn.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.