Intuïtief moederschap, moeder zijn vanuit je gevoel.

 

Moeder worden betekend dat je hele leven op z’n kop staat. Nagenoeg alles zoals je het voorheen kende veranderd. Jijzelf, je emoties, je lichaam, de manier waarop je naar jezelf kijkt en je omgeving.

Als moeder kun je enorm aan jezelf twijfelen. Doe ik het wel goed? Wat vinden anderen van mij als moeder? Ben ik niet te streng, of ben ik juist niet consequent genoeg? Je kan schuldgevoelens krijgen naar je kind(eren) wanneer je iets voor jezelf wil doen. Want die tijd voor jezelf had ook quality time met je kind(eren) kunnen zijn.

Oud zeer kan naar boven komen. Onverwerkte emoties uit je eigen jeugd. Familiepatronen worden zichtbaar. Wil jij jouw kinderen daar mee belasten, met jouw trauma’s, oud zeer, onverwerkte emoties en nare familiepatronen?

Als moeder is het belangrijk om je eigen shit op te ruimen, zodat je het niet meer door kan geven aan je kinderen. Nu zul je misschien denken: “Maar ik geef dat niet door, ik praat daar met de kinderen niet over.” En toch pikken jouw kinderen jouw shit op. Hoe? Omdat ze jouw doen. Ze doen je niet na, ze doen jouw!

“Je kind doet je niet na, je kind doet jou!”

 

Wanneer jij zorgt dat jij lekker in je vel zit, een opgeruimde mind hebt en regelmatig aandacht aan jezelf besteed. Dan nemen jouw kinderen dat van je over. Een gelukkige mama heeft gelukkige kinderen.

Kijken naar je kind en voelen bij jezelf. Moeder zijn vanuit gevoel en intuïtie. Zoals de oermoeder die we allemaal diep van binnen zijn. Alleen zijn we het contact met haar en ons moederinstinct uit het oog verloren. We vergelijken onszelf voortdurend met andere moeders, vergelijken onze kinderen voortdurend met andere kinderen.

Wil je daar mee te stoppen en dicht bij jezelf en je kinderen blijven? Niet meer je zelfvertrouwen als moeder uit tijdschriften halen? Maar het zelfvertrouwen in jezelf ontdekken? Drink dan met mij een kopje koffie of thee. En dan kijken we samen, moeder tot moeder, waar ik jou bij kan helpen.

“Het zelfvertrouwen in jezelf ontdekken.”

 

Ieder kind ontwikkeld in zijn eigen tempo en iedere moeder ontwikkeld op haar eigen manier mee. Kinderen opvoeden is een proces van je kind leren kennen en jezelf. Ik weet zeker dat jij eigenschappen van jezelf herkent in jouw kind. Dat kan ook niet anders want ze zijn letterlijk een deel van jou. Je kind(eren) zijn de spiegel van jouw ziel.

“Je kind is letterlijk een deel van jou.”

 

 

 

 

 

Over mezelf

 

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik in de zevende hemel! Als kind wist ik al dat ik moeder wilde worden. Direct na de geboorte van mijn zoon was ik in de wolken. Maar ik vond het ook spannend. Want alles zou vanaf die dag anders zijn. Mijn emoties veranderde, ik huilde sneller, was gevoeliger voor kritiek, ik werd voorzichter. En mijn uiterlijk veranderde. Van maatje 38 voor de zwangerschap ging ik naar maat 44 na de zwangerschap. Niet bevorderend voor mijn zelfbeeld.

En ik ging nog meer twijfelen. Ik was al een twijfelkont, maar dat werd nu alleen maar erger. En ik twijfelde vooral aan mezelf. Doe ik het wel goed, geef ik mijn kind wel wat het nodig heeft. Ik las tijdschriften en vergleek.

Na mijn scheiding had ik veel troubels met de oudste. Ik zocht hulp voor hem, maar vergat mijzelf. Er was weinig vooruitgang in het begin. Totdat ik ontdekte dat hoe ik mij voel ‘afgeeft’ op mijn kinderen. En met name op de oudste. Ik begon aan mijzelf te werken, me bewust te worden van mijn eigen emoties, pijnen en overtuigingen. Doordat ik zelfbewust werd kon ik gericht aan mezelf werken. En door aan mijzelf te werken, mijn eigen shit op te ruimen, werd ik een leuker mens en een leukere moeder. En dat gaf ook weer af op mijn kinderen. De oudste ging met sprongen vooruit in zijn sociaal emotionele ontwikkeling. We groeide als het ware dichter naar onszelf en elkaar.

Tegenwoordig als ik merk dat een van mijn kinderen onrustig wordt of in mijn ogen vervelend kijk ik eerst naar mijzelf. Zijn mijn kinderen echt vervelender of kan ik minder van ze hebben. En als ik minder van ze kan hebben waar komt dat dan door? Zit ik niet lekker in mijn vel, heb ik last van stress of zitten er overtuigingen of oud zeer in de weg. Bijna altijd ligt de oorzaak bij mezelf en als ik dan met mijn eigen shit aan de slag ga en het opruim, dan wordt het ineens een stuk gezelliger in huis.

Dat is nu mijn drijfveer. Andere moeders laten ontdekken dat aan jezelf werken, van jezelf houden en aandacht besteden aan je innerlijke en uiterlijke persoon heel goed is voor jezelf en je kind(eren). Bewustwording en je zelfvertrouwen vergroten helpen je eigen geluk en dat van je kind(eren). Afrekenen met je eigen shit voorkomt dat je het doorgeeft aan je kinderen. En daarmee verbreek je een patroon wat misschien al generaties wordt doorgegeven. Je bevrijd jezelf ervan en je belast je kind(eren) er niet meer mee.